Лекар на Вашето семејство

Бул. Партизански Одреди 25-1/1

+38923125299

Препонска кила, ингвинална хернија или брух

Препонска кила, ингвинална хернија или брух се јавува кога мекото ткиво, кое е дел од мембраната на делот од цревата, попушта низ слабите точки на абдоминалните мускули. Како резултат на тоа, местото може да биде болно, особено кога кашлате, кревате или носите тешки предмети.
Ингвиналната хернија не мора да биде опасна само по себе, но секако доколку не се третира правилно може да доведе до опасни по живот компликации. Поради оваа причина, вашиот лекар најверојатно ќе препорача операција, бидејќи ингвиналната хернија станува болна и расте. Операција на кила е обично дефинитивно решение.

Препонска кила кај жените ретко се јавува, а се јавува обично кај жени како резултат на ослабени стомачните мускули. Дополнителен напор и јак притисок на стомакот може да го зголеми ризикот од развој на килата кај жените. На пример, кај постарите жени кои имаат слаб мускулен тонус ризикот од настанување на ингвинална кила е поголем кога креваат потешки работи.

Прекумерната тежина и бременоста се водечка причина за ингивнална кила кај жените. Симптомите кај жените обично се отсутни, а оток е помал отколку кај мажите.

Препонска кила кај мажите се јавува многу почесто, а делумно и поради анатомска градба на телото кај мажот, како и спортските активности за време на слободното време Кила кај мажите може да биде присутна веднаш по раѓањето или може да се појави подоцна во животот. Ингвинална кила најчесто се среќава кај мажи кои се изложени на поголем физички напор.

Препонска кила кај децата  се јавува уште со раѓањето и е знак дека постои слабост на стомачни мускули. Кила кај децата станува видлива кога детето кашла или се напрега. Ризик фактор за настанување на ингвинална кила е доколку децата се родени превремено, додека тестисите допрва треба да се спуштат од стомакот во скротумот. Доколку така нешто приметите кај вашето дете, треба веднаш да се консултирате со лекар.
Причини за настанок на ингвинална кила:
• Зголемен притисок во стомакот,
• слаби точки во абдоминалниот ѕид,
• комбинација на зголемен притисок во абдоменот и постоечки слаб абдоминален ѕид,
• напрегање при движење на цревата и мокрење,
• дигање на тешки предмети,
• абдоминална течност,
• бременост,
• прекумерна тежина,
• хронична кашлица или кивавица.

Кај многу луѓе, слабоста на абдоминалниот ѕид, што доведува до перфорација, се јавува при раѓање. Друга ингвинална хернија се развива подоцна во животот, кога мускулите се ослабени од фактори како што се стареење, тешка физичка активност или кашлање, кое го придружува пушењето.

Мажите имаат поголема веројатност да имаат вродена слабост на ингвиналниот канал поради начинот на кој тие се развиваат пред нивното раѓање. Кај машките бебиња, тестисите се формираат во стомакот, а потоа се преместуваат голем број на ингвинални канали во скротумот. Понекогаш канал не се затворa правилно оставајќи таква слаба област.

Кај женските бебиња, шансите се помали дека ингвиналниот канал нема да се затвори по раѓањето.
Ослабување на  абдоминалниот ѕид, исто така, може да се појави подоцна во животот, особено по повреда или хируршка интервенција во абдоминалната празнина. Без оглед на тоа дали постои слабост на абдоминалниот ѕид, дополнителниот притисок врз абдоменот поради, кревање тежина, бременост или прекумерна телесна тежина може да предизвика ингвинална кила.

Симптоми на препонска кила

Некои ингвинални хернии, не предизвикуваат никакви симптоми. Некои луѓе дури и не знаат дека имаат проблем додека лекарот не го открие тоа за време на рутински преглед. Сепак, често може да се види и да се почувствува оток, односно создавање на кила.
Таа е обично повидлива кога стоите исправено, особено кога кашлате или се истегнувате. Знаци и симптоми на ингвинална хернија вклучуваат:
• оток во областа на двете страни на срамната коска,
• болка или непријатност во областа на препоните, особено доколку го спуштате или дигате товарот,
• слабост и притисок во препонитеболка и оток околу тестисите,
• појава на кила на двете страни на срамната коска,
• проблеми со мокрењето и стомакот.
• гадење и повраќање,

Лапороскопија

Операција на ингвинална кила е операција која најчесто се изведува во хирургија.

Во оваа минимална инвазивна постапка, хирургот работи низ мали резови во абдомен. Мала цевка која има камера се става во еден дел на резот на абдоменот. Другиот дел од резот хирургот го користи за поправање на хернија со помош на синтетска мрежичка. Операцијата се изведува со општа анестезија.

Доколку имате проблеми со општа анестезија или сте имале операција на простата оваа постапка за лекување на ингвинална кила не може да се користи. Кај било кој оперативен пристап пациентот треба да избегнува физичко напрегање додека ткивото потполно не се излекува. По 1 месец , а најдобро е неколку месеци, можете да се вратите на секојдневни физички активности. Сепак, и по решавањето на овој проблем, треба да ги избегнувате силни и пре напорни физички ативности.